Belønningsbasert hundetrening

Når man skal trene hund, har vi i dag mange muligheter til faglig fordypning. I hundeklubber, fuglehundklubber og hundetrenere “live” eller “online” får man tilgang til kunnskap, læringsteorier og praktiske øvelser. Faktisk handler det i dag mer om å velge ut hva man skal forholde seg til og prøve å holde en stø kurs i treningsarbeidet.

Belønningsbasert trening har vært basisen i treningen, fra den dagen Stegg ble hentet fra oppdretteren. I valpetida handlet det om positiv forstrekning og mye kontaktarbeid. Etter hvert ble oppgavene gradvis mer utfordrende og satt i sammenheng med den optimale belønning for en fuglehund: Å løpe rundt å snuse, lukte, jakte.

Godbitene ble lagt bort ganske så tidlig og grunntreningen ble lagt inn i turene ute. Når økta starter, så lar jeg Stegg bruke litt tid på å få gjøre fra seg. Å f.eks trene på å gå ved fot før han har fått gjort i fra seg, har ingen hensikt da han er fokusert på noe annet enn meg. Før økta så legger jeg opp en plan A-B-C ut ifra hvordan jeg selv er og hvordan Stegg er. Heldigvis er mulighetene utømmelige, innenfor det som Stegg virkelig skal mestre: Innkalling, sitt, ro i oppflukt.

Treninga inneholder få gjentakelser, men med fokus kvalitet. Dvs. vanskelighetsgrad og antall repetisjoner har blitt tilpasset gradvis i takt med Stegg’s utvikling. Men det aller viktigste jeg er erfart er å få etablert avstandsbelønning. I praksis vil dette si at vi på første del av turen gjør ulike øvelser. Det kan være alt fra gå pent/fot, sitt i all slags varianter (les mer om sitt-trening her), innkalling, apport osv. Belønningen er at han til slutt får sin ultimate belønning – å løpe rundt å snuse, luke, jakte. Gradvis så ha jeg godt inn i “belønningsfasen” og brukt situasjoner som oppstår i miljøet til å trene på sitt/ro i oppflukt og innkalling. I denne fasen er det utrolig fint å trene avstands-sitt og innkalling, da det er naturlige forstyrrelser i miljøet man kan utnytte. Med denne formen for belønning går jeg aldri tom for belønninger. Jeg kan alltid bruke miljøet som vi ferdes i som belønning og forsterking av adferden vi ønsker.

Å gjøre hunden robust i ulike miljøer er svært viktig. Trener man i bymiljø, legger jeg opp en rute slik at jeg har mulighet til å la Stegg løpe “kontrollert” rundt eller med leik og moro med meg. Men miljøene er mer enn natur og bymiljø. Jeg er opptatt av at Stegg skal være trygg og robust i alle slags miljø, terreng, biotoper, landskap uansett vær og vind. I tillegg trener vi på en god del aktiviteter; trekke pulk, bære kløv, sitte på SUP (paddlebrett), være i båt (ut og inn av båt), løpe ved siden av i terrengsykling, kanopadling m.m.
All trening har en belønning – den optimale belønningen ved å løpe rundt å snuse, lukte, jakte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: